İnsanların psikolojik sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olan psikiyatri, birçok farklı terapötik yöntemle birlikte hastaların yaşam kalitesini artırabilir. Ancak bazı durumlarda, kişinin güvende olması veya ciddi bir krizin üstesinden gelinmesi amacıyla psikiyatrik yatış gerekebilir. İşte psikiyatrinin yatış verdiği durumlar;
- İntihar Düşünceleri veya Girişimi
- Ağır Akıl Sağlığı Bozuklukları
- Ciddi Duygusal Krizler
- Madde Bağımlılığı
- Yeme Bozuklukları
- Ağır Depresyon
- Psikoz
İntihar düşünceleri, her zaman ciddi bir tehlike işareti olarak kabul edilir. Bir kişi kendine zarar verme veya intihar girişiminde bulunuyorsa, acil bir psikiyatrik yatış gerekebilir. Bu, kişinin güvende olmasını sağlama amacı taşır. Şiddetli bipolar bozukluk, şizofreni veya diğer ciddi ruh sağlığı sorunları olan kişiler, zaman zaman düzenli bir hastane yatışı gerekebilir.
Ciddi bir travma sonrası stres bozukluğu, ani panik ataklar veya şiddetli anksiyete nöbetleri gibi kriz anlarında, kişinin rahatlaması ve profesyonel yardım alması gerekebilir. Madde bağımlılığı, hem fiziksel hem de psikolojik sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tür bağımlılıkların tedavisi ve iyileştirilmesi, bazen uzman bir yatış gerektirebilir. Anoreksiya veya bulimi gibi ciddi yeme bozuklukları, fiziksel sağlığı tehdit edebilir ve tedavi gerektirebilir.
Şiddetli depresyon, kişinin normal günlük yaşamını sürdürmesini zorlaştırabilir ve zaman zaman hastaneye yatış gerekebilir. Psikoz; gerçeklikten kopma, sanrılar ve halüsinasyonlar gibi semptomlarla karakterize edilen ciddi bir durumdur. Tedavi edilmemiş psikoz durumları, kişinin kendine ve başkalarına zarar vermesine yol açabilir. Her bireyin psikiyatrik yatış gerekip gerekmediği durumlar farklıdır. Bu kararı verme sürecinde, bir uzmanın tavsiyelerini ve kişinin durumunu değerlendirmesini önemlidir.