Migren belirtileri

Migren belirtileri migrenin kaynağına bağlı olarak değişiyor. Migren belirtileri ve ağrısı genellikle şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı ve ışığa, karşı duyarlılık gibi belirtilerle karakterize edilen bir rahatsızlıktır. Bu aşamada farklı öneriler sayesinde migren ağrısını hafifletmek mümkün olur. İşte migren ağrısı için öne çıkan öneriler;

  • Erken tanı ve müdahale 
  • Uyku ve dinleme
  • Su tüketimine dikkat etme
  • Beslenme düzenine dikkat etme
  • Fiziksel aktiviteler yapma
  • Sıcak ve soğuk uygulamaları kullanma
Migren Belirtileri
Migren Belirtileri

Migren belirtileri başladığında, mümkünse hemen harekete geçmelisiniz.  Yeterli uyku almak ve düzenli olarak dinlenmek, migren atağı riskini azaltabilir.  Vücudunuzu iyi hidrate etmek, migren ağrısını hafifletebilir.  Migren atağını tetikleyebilen bazı gıdalardan kaçının.  Hafif egzersizler migren ağrısını azaltabilir.  Soğuk kompresler veya sıcak duşlar, migren ağrısını hafifletebilir. Herkesin vücut tepkisi farklı olduğu için, hangi yöntemin size daha iyi geldiğini deneyerek bulabilirsiniz.

Alternatif tedaviler: Bazı insanlar akupunktur, masaj terapisi veya biyo-geribildirim gibi alternatif tedavi yöntemlerinden fayda görebilirler. Bununla birlikte, bu tedavi seçenekleri konusunda daha fazla araştırma yapmanız ve bir uzmana danışmanız önerilir.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren atağının en belirgin belirtisi, genellikle tek taraflı ve atımlı karakterde şiddetli baş ağrısıdır. Bu ağrı, günlük aktiviteleri engelleyecek kadar yoğun olur. Migren atağı belirtileri arasında mide bulantısı ilk sıralarda yer alır. Migren atağı sırasında birçok kişi mide bulantısı ve hatta kusma yaşayabilir. Bu, baş ağrısı ile birlikte ortaya çıkan yaygın bir belirtidir. Migren atağı sırasında, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet gelişebilir. Bu durum göz migren belirtileri için de geçerlidir.

Auralı migren belirtileri

Auralı migren belirtileri Gündeme geldiği karşımıza farklı seçenekler çıkar. Bazı migren atakları, aura olarak adlandırılan belirtilerle başlar. Aura, genellikle görsel veya duyusal bozukluklar olarak ortaya çıkar.  Migren atağı sonrasında, birçok kişi yoğun enerji kaybı, yorgunluk ve halsizlik hissi yaşar. Bu belirtiler, genellikle bir atağın sona ermesinin ardından ortaya çıkar.

Kronik Migren Belirtileri Nelerdir?

Kronik migren belirtileri, genellikle aylık olarak en az on beş gün süren baş ağrılarına neden olur. Bu ağrılar genellikle şiddetlidir ve kişinin günlük aktivitelerini engelleyebilir. Göz migreni belirtileri söz konusu olduğu zaman ışığa, sese veya kokulara karşı hassasiyet durumu karşımıza çıkar. Baş ağrıları genellikle pulsuz bir zonklama şeklinde hissedilir. 

Migren Neden Olur

Sizünit Migren Belirtileri Neler?

Özellikle sinüzit migren belirtileri arasında baş ağrısı ilk sıralarda yer alır. Stres bağlı migren genellikle şiddetli baş ağrılarına neden olur. Migren atakları sırasında, ışığa ve sese karşı artan hassasiyet görülebilir. Stresle tetiklenen migren, mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. 

Migren için Hangi Doktora Gidilir

Migren için hangi doktora gidilir baş ağrısı için genellikle bir nörolog veya baş ağrısı uzmanı tarafından değerlendirilirsiniz. Nörologlar, sinir sistemi bozukluklarıyla ilgili uzmanlık yaparlar ve migren gibi baş ağrısı sorunlarını teşhis etmek ve tedavi etmek için uygun bir seçenektirler. Başka bir seçenek de aile hekimine veya birinci basamak sağlık sağlayıcınıza başvurup, sizi daha uygun bir uzmana yönlendirmelerini istemektir. Baş ağrısı tedavisi için birçok seçenek mevcuttur ve uzman doktorunuz size en uygun tedaviyi belirlemek için sizin durumunuzu değerlendirecektir.

Migren Hastalığı ile ilgili Sıkça Sorunlan Sorular

Migren baş ağrısı nasıl bir his?

Migren baş ağrıları genellikle nabız atışları şeklinde hissedilir ve sıklıkla tek taraflıdır. Ağrı sıklıkla şiddetli ve pulsatil karakterdedir.

Migren atağı sırasında hangi belirtiler görülür?

Migren atağı sırasında baş ağrısının yanı sıra mide bulantısı, kusma, ışığa veya sese aşırı duyarlılık, kokulara duyarlılık gibi belirtiler görülebilir.

Migren atağı ne kadar sürer?

Migren atağı genellikle 4 ila 72 saat arasında sürebilir. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir.

Migrenin nedenleri nelerdir?

Migrenin tam nedeni bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi olduğu düşünülmektedir. Stres, hormonal değişiklikler, uyku düzensizlikleri, belirli gıdalar ve çevresel faktörler migren atağını tetikleyebilir.

Migren ataklarını önlemek için neler yapılabilir?

Migren atağını önlemek için düzenli uyku, düzenli egzersiz, stresten kaçınma, sağlıklı beslenme ve tetikleyici faktörlerden kaçınma önemlidir.

Migren tedavisi nasıl yapılır?

Migren tedavisinde ağrı kesiciler, migren atağını durdurucu ilaçlar, migren profilaktik ilaçları, botulinum toksini enjeksiyonları gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca bazı durumlarda akupunktur, biofeedback gibi alternatif tedaviler de önerilebilir.

Migren tedavisi için hangi ilaçlar kullanılır?

Migren tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar arasında triptanlar, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), ergotaminler ve antiemetikler bulunmaktadır.

Migren hamilelik sırasında nasıl yönetilir?

Hamilelik sırasında migren tedavisinde kullanılan ilaçlar sınırlı olabilir. Bu nedenle migren atağı yaşayan hamileler doktorlarına danışmalıdır.

Migren hastaları günlük yaşamlarını nasıl kolaylaştırabilir?

Migren hastaları günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için düzenli uyku, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, stresten kaçınma ve migren tetikleyicilerinden uzak durma konularına dikkat etmelidirler.

 

Migren belirtileri olan bir hasta için tedavi  doktorları

Bizi sosyal medya üzerinden de takip edebilirsiniz: Instagram

Son Yazılar

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Lütfen gerekli alanları doldurun.*