EMDR Terapisi Nedir?

Kötü yaşanmışlıkların ardından ortaya çıkan duygusal sorunlar ve düşünsel ve davranışsal problemlerin iyileştirilmesinde etkili bir terapi yöntemidir. EMDR terapi, bireylerin gözleri sağa ve sola hareket ettirmesi sonucunda beynin iki yarımküresinin uyarılmasını temel almaktadır. Göz hareketleriyle iki yarımkürenin uyarılması sonucunda bireylerdeki rahatsızlık veren duygu, düşünce ve davranış şekilleri üzerine yoğunlaşmak mümkün olmaktadır. EMDR terapi ile rahatsızlıkların, sorun yaratan duygu, düşünce ve davranışların ortadan kaldırılması mümkündür.

Sema Elçi’nin EMDR Terapisi Uygulamaları:

  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB): Travmatik olayların neden olduğu stresin azaltılması.
  • Fobi ve Anksiyete Bozuklukları: Korku ve anksiyete duygularının işlenmesi ve azaltılması.

Bağımlılık ve İlişki Sorunları: Bağımlılık davranışlarının kökenlerinin anlaşılması ve ilişki dinamiklerinin iyileştirilmesi.

Sema Elçi ile EMDR Terapi Aşamaları

  • EMDR terapi uygulanırken belirli aşamalardan geçilmektedir. Bunlar danışan geçmişinin sorgulanması, terapiye hazırlık aşaması, değerlendirme aşaması, duyarsızlaştırma, yerleştirme aşaması, beden tarama, kapanış ve yeniden değerlendirmedir.
    • Danışan geçmişinin sorgulanması: Terapinin ilk aşaması olan danışan geçmişinin sorgulanmasında, danışanların sorunlarının kaynağı ve terapi sürecinin ardından gelecek hedefler belirlenmekte ve terapist tarafından bir terapi planı oluşturulmaktadır.

 

    • Hazırlık: Bu aşamada danışanlar terapi hakkında bilgilendirilir ve terapi aşamalarının ne olduğu danışanlara aktarılır. Böylece danışan terapi sürecine hazır hale getirilir.
    • Değerlendirme: Değerlendirme aşamasında, terapist danışanın hedef anısı ile ilgili inancının, hislerinin ne olduğunu belirlemeye ve bu anıyı pozitife çevirme konusundaki arzusunu anlamaya çalışır
    • Duyarsızlaştırma: Bu aşamada ilk olarak danışan travmatik anı üzerine yoğunlaşır ve o anı ile ilgili düşüncelerini ve hislerini ortaya koyar. Daha sonrasında ise danışan bu anının zihnine ve bedenine ne yaptığını fark eder ve zihnini serbest bırakır. Tüm bunlar olurken terapist parmağı danışanın hareketlerini kontrol eder, danışan gözleri ile terapisti takip eder. Böylece zihnin her iki yarımküresi de harekete geçmiş olur.
      Duyarsızlaştırma aşamasına kadar olan işlemler anıların kişiler üzerindeki etkisi hafifleyinceye ve anı ile ilgili daha pozitif düşünceler ortaya çıkana kadar aynı şekilde devam eder. Danışan bu seanslarda terapist tarafından yönlendirilir, terapist burada yol gösterici konumdadır. Terapi süreci bundan sonra yeniden yapılandırma aşamaları ile devam eder.
    • Yerleştirme: Danışanların anılar üzerinde oluşan pozitif düşüncelerinin, inançlarının pekişmesi amacıyla yerleştirme çalışması uygulanır.
    • Beden tarama: Beden taranması, danışanın terapi süreci devam ederken anı ile ilgili rahatsızlık duyduğu bir şey olup olmadığını kontrol etmek amacı ile yapılır.

 

  • Kapanış: Bu aşamada terapist danışana terapi süreci ile ilgili geribildirim verir. Danışanın rahatlayabilmesi için bazı teknikleri üzerinde durulur ve uygulanır. Terapist danışana tedavi sürecinin ardından neler olacağını açıklar ve olabilecek tepkileri ile ilgili notlar alarak geribildirim vermesini ister.

Bizi sosyal medya üzerinden de takip edebilirsiniz : İnstagram

Randevu almak için uzman

Son Yazılar

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Lütfen gerekli alanları doldurun.*