Diyetisyenler, sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme programlarını belirlerken genellikle kan testleri istemektedirler. Bu testler, kişinin beslenme ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına ve sağlıklı bir şekilde kilo kaybına, kilo alma veya genel sağlık hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. Diyetisyenler kilo alma ve verme sürecinin profesyonel bir şekilde yönetmek için kan testleri isterler. İşte diyetisyenlerin isteyeceği kan testleri;
- Tam Kan Sayımı (CBC)
- Kan Şeker Testleri
- Lipid Profili
- Demir Seviyeleri
- Vitamin ve Mineral Düzeyleri
- Tiroid Fonksiyon Testleri
- İnflamasyon Belirteçleri
Tam kan sayımı, vücuttaki kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerin sayısını ve işlevini değerlendiren bir testtir. Hemoglobin ve hematokrit seviyeleri gibi parametreler, anemi veya diğer kan hastalıklarını belirlemede yardımcı olabilir. Aynı zamanda vücudun enfeksiyonla savaşma kapasitesini gösteren beyaz kan hücrelerini izlemeye de yardımcı olur.
Diyetisyenler, açlık kan şekeri (glukoz) seviyelerini ve HbA1c gibi uzun vadeli kan şekeri kontrolünü değerlendirmek için kan şekeri testlerini isteyebilirler. Bu testler, diyabet riskini değerlendirmeye ve mevcut diyabeti yönetmeye yardımcı olur. profili, kanın yağ bileşenlerini ölçer. LDL (kötü kolesterol), HDL (iyi kolesterol) ve trigliserit seviyelerini değerlendirmek, kalp hastalığı riskini belirlemede önemlidir.
Diyetisyenler, vücuttaki demir seviyelerini kontrol etmek için ferritin ve serum demir testleri gibi kan testi isteyebilirler. Düşük demir seviyeleri, kansızlık ve yorgunluk gibi sorunlara yol açabilir. Diyetisyenler, B12, D vitamini, folik asit ve diğer vitamin ve mineral seviyelerini değerlendiren testler isteyebilirler. Eksikliklerin tespit edilmesi, uygun takviyelerin veya beslenme değişikliklerinin önerilmesine yardımcı olabilir.
Tiroid hormonları, metabolizma üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Diyetisyenler, tiroid fonksiyon testleri ile tiroid sorunlarını tespit edebilir ve beslenme planlarını buna göre uyarlayabilirler. Vücuttaki iltihaplanma seviyelerini belirlemek için CRP ve sedimantasyon hızı gibi testler istenebilir. İltihap, obezite, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilir.